Історичний екскурс «Гурбенський бій – крок до перемоги у роки Другої світової війни»

7 мая 2021 - Администратор
Історичний екскурс «Гурбенський бій – крок до перемоги у роки Другої світової війни»

ДНЗ «Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту» щороку відзначає День пам’яті і примирення, намагаючись залучити до проведення заходів велику кількість учнів задля вшанування подвигу українського народу у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті тих, хто загинув на фронтах, в окопах, і тих, хто загинув під час бомбардувань, побував у полоні, концтаборах, чи просто зник безвісти у вихорі воєнного лихоліття.

Одним з важливих днів історичного календаря у травні варто виокремити вшанування учасників бою між військами НКВС СРСР і силами УПА в роки Другої світової війни, центром якого стала Рівненщина. Запеклий бій відбувся 21-25 квітня 1944 року біля урочища Гурби Здолбунівського району.

Традиційно на третій день Великодня на Рівненщині вшановують пам'ять вояків УПА. З метою вшанування героїв УПА та напередодні Дня пам’яті та примирення викладач історії Олеся ВОЗНЮК для учнів груп №9 «Слюсар-ремонтник. Слюсар з ремонту рухомого складу» провела короткий історичний екскурс «Гурбенський бій – крок до перемоги у роки Другої світової війни». Захід пройшов насичено та інформативно. На початку розповіді учні подивилися відеоролик про хронологію подій Другої світової війни та поділилися своїми знаннями про ті страшні події.

Основна частина екскурсу була присвячена саме бою у Гурбах. Учасники заходу розглянули передумови, хронологію та наслідки боротьби між військами НКВС та загонами УПА, а також простежили схему бою. Викладач у своїй розповіді наголосила на неоціненному внеску історика та краєзнавця Здолбунівщини Олега ТИЩЕНКА у дослідження історії про Гурби, про що свідчить його праця: «Гурби: квітень 1944-го».

За роки вибореної полеглими героями незалежності України пошукові групи знайшли у місцевих лісах чимало безіменних могил учасників Гурбенського бою. Деякі з них були відомі патріотам від очевидців і учасників бою вже давно і на них встановлено хрести. Але є й такі могили Героїв  Гурбенського бою, що були повернуті до народної пам’яті лише пошуковцями. Нині на Гурбах насипано козацькі кургани,  встановлено хрести та облаштовано меморіал  пам’яті.

Тепер повстанські могили стали місцем паломництва на Рівненській землі, національно-духовною святинею нашого народу. Долучаємося і ми до вивчення історії краю.

Copyrights ©2021 by ДНЗ "Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту"