«Світ українських святкових традицій»

17 декабря 2020 - Администратор
«Світ українських святкових традицій»

17 грудня з учнями V поверху вихователем гуртожитку ДНЗ «Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту» Мороз Людмилою Володимирівною була проведена виховна година із серії «Світ українських святкових традицій», які відзначаються в грудні.

     Звичаї, традиції, обряди, легенди – це втілені в рухи й слова світовідчуття, світосприймання та взаємини між людьми та природою, між людиною і людиною. Саме це впливає на духовну культуру народу. Цікаво, в доступній формі обговорено зібрану учнями по місцю проживання інформацію про національні свята, обряди і магічні дії, пов’язані з певним днем грудня: Введення, Катерини, Андрія Первозванного, Сави, Святого Миколая, Спиридона, Новий рік.

Так, 17 грудня – День святої Варвари Великомучениці. За народною легендою, батько Варвари був заможною і знатною людиною. Він рано втратив дружину, тому всю свою любов віддав донці, що не врятувало дівчину від страшної батьківської кари. Він був язичником, а вона – християнкою. Тому він віддав її правителю міста на тортури душевні та тілесні. Дівчина не зреклася своєї віри і загинула від рук власного батька.

     Народна легенда свідчить, що свята Варвара Великомучениця вишивала так гарно, що самому Ісусу Христу вишила ризу. Починаючи із цього дня і протягом наступних трьох люди по селах варять кутю й узвар – на добробут і здоров’я. У день Варвари не можна прати, білити, глину місити. Зате можна вишивати, займатися справами, пов’язаними з нитками.

     Повертаючись обличчям до духовної культури свого народу, ми повертаємось до забутих джерел, що живили його дух, оберігали чистоту душі, допомагали пояснювати незрозуміле, відповідно діяти і жити.

Copyrights ©2021 by ДНЗ "Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту"