Дослідження вишиванок у музеї «Українська світлиця»

21 мая 2021 - Администратор
Дослідження вишиванок у музеї  «Українська світлиця»

   20 травня 2021 року у ДНЗ «Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту» викладач Ірина Суздальцева в рамках святкування Міжнародного дня вишиванки провела виховний захід з елементами екскурсії.

    Захід відбувся в етнографічному музеї нашого закладу «Українська світлиця», у якому представлено близько 40 елементів народної вишивки. Серед них – вишиванки  ХХ століття з різних куточків України. 

    Учні групи № 11 за спеціальністю «Перукар (перукар-модельєр). Манікюрник»  мали можливість поринути в цікаву та самобутню історію української вишивки.

    Мета заходу – ознайомити учнів з історією української вишиванки, розвивати творчість, виховувати естетичний смак, формувати цікавість до мистецтва української вишивки та почуття національної гордості.

   Учні дізналися цікаву історію української вишиванки, її давнє походження та призначення. Також викладач ознайомила із традиційними способами вишивання сорочок, такими як: мережка, хрестик, вирізування, заволоч, низь, лиштва, кольоровий шовк та ін. Але найбільше вразили учнів елементи народної обрядовості, пов´язані із мистецтвом вишивання.

   Вишиванка – національна святиня, бо символізує і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв'язок багатьох поколінь, що не переривається віками. Вишиванку передають з роду в рід, зберігають як реліквію. Вона символ здоров’я й краси, щасливої долі і родинної пам’яті, любові і вірності, адже вишита українська сорочка – це не просто одяг, це справжній оберіг. Носіть вишиванки з гордістю, тому що це наша історія та культурне надбання, яке є тільки у нашого народу.

Copyrights ©2021 by ДНЗ "Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту"