Міжнародний день прав людини

10 декабря 2020 - Администратор
Міжнародний день прав людини

10 грудня відзначають Міжнародний день прав людини. Головна мета— торжество в усьому світі понять свободи, безпеки й справедливості та чесності людей по відношенню одне до одного. 

Це свято було засноване 4 грудня 1950 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН. Двома роками раніше, ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини, яка стала першим міжнародним документом, в якому були чітко сформульовані положення про права людини.Загальна декларація прав людини є значущим документом в історії людства. Цим документом закріплено, що права людини є невід’ємним елементом людської особистості і людського буття. Процес формування прав людини пройшов довгий шлях свого розвитку та був тісно пов'язаний з історією розвитку суспільства. Створення системи міжнародних стандартів у галузі прав людини, надало Загальній декларації прав людини універсального змісту.

Освіта в галузі прав людини — це значно більше, ніж просто урок або тема дня. Це процес ознайомлення молоді з механізмами, які їм необхідні для того, щоб жити в умовах безпеки та з почуттям гідності. Тому, бібліотекар училища Трачук І.Л. та працівники  Здолбунівської РБДЮ, докладаючи спільних зусиль по висвітленню та вихованню в майбутніх поколіннях правової культури, провели для учнів групи №8 «Опоряджувальник будівельний» правову палітру «Мої права – моя фортеця». Бібліотекарі намагались навчити учнів користуватися своїми правами у різних ситуаціях та виховати у них почуття відповідальності за свої вчинки. Присутні, за допомогою своєї уяви, намагалися доповнити пропущені, на їх думку, права та відновити уже існуючі та діючі права, які, непомітно для всіх, зазнали коректування не на користь людей.  Учні хотіли, щоб повернули безкоштовне харчування не тільки у щколах, а й в училищах; держава надавала безкоштовну медицину, а не гарантовану, як є нині; бажали, щоб повернули безкоштовну освіту для всіх здобувачів освіти, а не тільки для початкових класів, а решту мали лише гарантовану державою тощо. Підсумком заходу було виявлення знань своїх прав учнями, під час проведення правових ігор. Результат  вразив обізнаністю присутніх з цього питання.

Copyrights ©2021 by ДНЗ "Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту"