Магічний код нації

21 мая 2021 - Администратор
Магічний код нації

     20 травня 2021 року класний керівник групи № 11 за спеціальністю «Перукар (перукар-модельєр). Манікюрник» Ірина Суздальцева символічно у День вишиванки провела майстер-клас з кардмейкінгу «Магічний код нації». Суть майстер-класу полягала у виготовленні листівки-оберегу з елементами української вишивки. Учасники за основу обрали собі чоловічу сорочку, яку декорували орнаментом.

    Викладач розповіла про символіку традиційного орнаменту. Учні дізналися про функцію вишиванки як найсильнішого оберегу. Адже перші вишиванки відігравали не стільки функцію одягу, як, за повір'ями, оберігали їх власників від зла. Саме тому сорочки оздоблювали візерунками на рукавах, комірах, подолі так, щоб малюнок торкався тіла. Для кожного ритуалу була особлива вишиванка.

   Учні, виготовлюючи листівки, мали можливість обрати візерунок, характерний для їхнього регіону та застосувати саме ті символи, які на їхню думку повинні бути оберегом. А доповнювали святкову атмосферу стилізована українська музика.

    Нині вишиванка все більше входить у буденне життя українців, її все частіше одягають наречені у день весілля, свідомі громадяни на державні свята, а сьогодні більшість українців одягає національний одяг навіть роботу.

    З давніх-давен вишита сорочка виконувала роль потужного оберега і тепер знову перетворюється на те, чим була завжди для українців ‒ одягом, який зберігає пам’ять роду і генетичний код нації.

Copyrights ©2021 by ДНЗ "Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту"