Майстер-клас «Надання долікарської допомоги»

23 ноября 2020 - Администратор
Майстер-клас «Надання долікарської допомоги»

     Основне завдання при наданні першої медичної допомоги полягає в тому, щоб шляхом проведення необхідних найпростіших медичних заходів врятувати життя потерпілому, зменшити його страждання.

     У повсякденному житті екстренні ситуації виникають несподівано –  забої, вивихи, переломи, опіки, втрата свідомості і так далі. Особливе значення в реаліях сьогодення має вміння надати  долікарську допомогу. В основному це відбувається в умовах дефіциту часу і під час відсутності людей зі спеціальною медичною освітою. У цих випадках важливо діяти швидко й рішуче, тому що в такі моменти дорога кожна секунда. Першу медичну (долікарську) допомогу потерпілому може надавати не тільки медичний працівник, але і кожна людина, яка повинна мати відповідні навички.

     Провідні фахівці стверджують,  що за умови, коли 10% населення країни володіє правилами надання першої медичної (долікарської) допомоги, летальність на догоспітальному етапі зменшується в середньому на 20%. При  досягненні цього показника в Україні можливо щороку рятувати 26 тис. осіб.

     З метою формування навичок та популяризації знань з надання долікарської допомоги в рамках тижня методичної комісії будівництва та сфери обслуговування проведено майстер клас «Долікарська допомога – це просто» в групах першого курсу  4, 8, 9, 14, 15, 18.

     Учні групи № 4 Тимощук Артем, Лобко Іван ознайомили з наданням допомоги при ударах та вивихах.

      … - учні групи № 8 демонстрували допомогу при втраті свідомості.

     Цікавими були приклади учнів Комарова Івана, Максимчука Антона,

 Ноговіцина Петра групи № 9 про надання допомоги при опіках.

     Як правильно виконати штучне дихання і непрямий масаж серця показали учениці групи № 14 Касянчук Катерина, Євтушок Інна, Остапчук Ангеліна.

     Навели приклади іммобілізації (знерухомлення) переломів Трофімчук Ірина, Мирончук Олена  - учениці групи  № 15.

     Зупинити кров у випадку порізу, розриву шкірних покривів, легкої або важкої травми дуже важливо, адже велика втрата крові може призвести до незворотних наслідків. Способи зупинки кровотеч,  правила та прийоми накладання пов'язок на рани, коли поміч надається не спеціалістами, провели учні групи № 18 Сечка Діма, Пригарський Іван, Жупило Едуард.

     Присутні на заході  Боярчук І. С. – методист училища та Мельник Т. С. – інженер з охорони праці училища  дали високу оцінку  виступам учнів. Побажали всім бути здоровими.

     Засвоєння знань прийомів надання першої долікарської допомоги хворим та постраждалим у надзвичайних ситуаціях є одним з найважливіших обов’язків кожної людини.

Copyrights ©2021 by ДНЗ "Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту"