Мовний практикум

11 января 2024 - Администратор
Мовний практикум

У рамках заходів програми курсу розвитку педагогічної майстерності викладач української мови та літератури Наталія Поліщук провела практичне заняття з ділової української мови. Під час нього викладачі, майстри виробничого навчання та інші педагогічні працівники удосконалювали свої знання та навички у написанні доповідної та пояснювальної записок, заяви та клопотання.

Також Наталія Поліщук розповіла про те, як десятиліттями знищувалась українська мова і що для цього вилучалися оригінальні слова зі словників та замінювалися на іншомовні відповідники. За такої мовної репресії деякі українські слова дійсно вийшли з ужитку і майже зникли. Замість вилучених слів пропагувалися нові, які мало відрізнялись від російських або були іноземного походження. Педагогічні працівники були здивовані переліком «репресованих» слів та їх відповідниками.
Ще одним етапом заняття було ознайомлення з правилами наголошування слів.
Норми наголошення в сучасній українській літературній мові є нелегкими для засвоєння. Пояснюється це такими особливостями наголосу, як повсюдність і рухомість. Наголос є засобом фонетичного оформлення слова, виступає виразником душі слова. Важливим компонентом професійних здібностей педагога, який дає йому змогу краще донести до слухача зміст мовленнєвого висловлювання, є вміння правильно наголошувати слова.
Таке тренування усного мовлення стане запорукою гарного володіння акцентуаційними нормами в майбутньому. Норми наголошування треба використовувати не тільки на уроках, а й у повсякденному житті, адже важливі вони для мовлення кожної людини, не тільки педагога.

Copyrights ©2021 by ДНЗ "Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту"