Підвищення компетентності педагога – готовність до нових ідей

27 мая 2021 - Администратор
Підвищення компетентності педагога – готовність до нових ідей

26-27 травня 2021 року в ДНЗ «Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту» відбувся дводенний науково-психологічний семінар-практикум з теми: «Компетентнісний підхід до змісту професійного навчання на основі використання інноваційних технологій». Семінар складався з двох етапів і передбачав мету: навчитися вирізняти  понятття ціннісних концептів освітнього простору, розуміти сутність та специфіку нейропроцесів в учасників освітнього процесу та здобути навики усунення проблем, пов’язаних з психолого-емоційною сферою особистості, а також отримати практичні приклади та поради щодо використання у практичній діяльності сучасних онлайн-інструментів.

Першою частиною семінару був теоретичний модуль, програма якого складалась із виступів методиста училища Ірини Боярчук та педагогів - представників Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. Динамічне, насичене навчання у СТЕМ-центрі училища, обмін досвідом, велика зацікавленість у сучасних онлайн-інструментах, тенденціях освіти та активна позиція педагога – ось головний перелік питань семінару та важливих складових успіху і професійного зростання. Із лекцією виступив завідувач кафедри суспільно-гуманітарної освіти  РОІППО, доцент, кандидат філологічних наук, Лавренчук Володимир Павлович, який  змістовно розкрив сутність формування ключових та професійних компетентностей в сучасній освіті, акцентувавши увагу на визначенні, що ж таке  ціннісні концепти освітнього простору. Про використання онлайн-інструментів в процесі надання освітніх послуг розповіла кандидат історичних наук, доцент, Данильчук  Віталіна Романівна. Вона детально ознайомила з платформами Kahoot, Mentimeter, Padlet, Outbooks та ін. Завдяки відмінній матеріально-технічній базі, - СТЕМ-центру училища, в якому створено всі умови для комфортного удосконалення цифрової грамотності, кожен педагог мав змогу відразу ж практично застосувати набуті теоретичні знання.

Другий день семінару був присвячений психологічному аспекту роботи педагога, зокрема, зосередили увагу на проблемі професійного вигорання. Психолог закладу Валентина Якубчик провела тренінг на тему: «Стресменеджмент. Профілактика професійного вигорання педагогів». Такий тренінг дав можливість педагогам визначити основні умови збереження емоційного здоров’я, підвищити самооцінку та впевненість у собі, та ознайомитися з сучасними техніками та прийомами стабілізації емоційного стану.

Модель сучасного працівника освіти передбачає готовність до застосування нових ідей, здатність постійно навчатися та бути у постійному творчому пошуку. Учасники  семінару активно та творчо працювали, адже самоосвіта та постійне здобуття нових знань – невід’ємна частина життя педагога. Приємно, що наші педагоги вміють зосередитись на сучасних форматах роботи та отримали новий професійний досвід. Нові відкриття, цікаві напрямки роботи, важливі комунікації із колегами-наставниками неодмінно дають позитивний результат.

 

Copyrights ©2021 by ДНЗ "Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту"