Подорож славетним Поділлям

29 июня 2021 - Администратор
Подорож славетним Поділлям

27-28 червня, за сприянням профспілкового комітету працівників училища, колектив ДНЗ ''Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту'' відкрив для себе старовинне місто Кам'янець-Подільський, могутній Хотин та неймовірну Бакоту.

Першим відвідали одне з найдавніших міст України - Хотин. Спочатку це була невеличка дерев'яна фортеця, збудована на місці давнього поселення, яка захищала від численних завойовників. Одночасно поряд з нею існувало неукріплене селище. Особливо великим населеним пунктом Хотин був у XI - XIII ст., коли він входив до складу Київської  Русі. А в 40-50-х роках XIII ст. замість дерев'яних укріплень побудували кам'яні. У 1615 р. польські війська зайняли Хотин. Перемога під Хотином врятувала Західну Європу від турецького вторгнення. У вересні 1991 р., під час святкування 370-річчя Хотинської битви було відкрито монумент на честь гетьмана України Петра Сагайдачного (скульптор В. Гамаль).

Наступним пунктом поїздки був Кам’янець - Подільський. Це місто, яке зберегло дух середньовіччя. Кам’янець -  найбільше місто у Західній Україні, яке не є обласним центром. За кількістю архітектурних пам’яток займає третє місце в усій Україні після Львова та Києва. Головна візитівка міста  - фортеця, вікова твердиня, збудована для захисту міста на стрімких берегах Смотрича. Нині всі укріплення Кам’янця поділяють на дві категорії: замок і міські фортифікації. Фортеця була збудована до появи вогнепальної зброї, тому башти замку та міста були повністю кам’яними та мали кам’яні верхи, а сучасні дахи башт були прилаштовані значно пізніше. Віками фортеця Кам’янець–Подільського була нездоланною і до нашого часу збереглася дуже добре.

А завершенням мадрівки стала Бакота – колись столиця цілого краю, місце розташування одного з найдревніших чоловічих монастирів України. Тут збереглося кілька печер та ніші від поховань ченців. Поруч є три джерела з цілющою водою – Північне, Південне та Найпівденніше. Вода прохолодна і дуже смачна, а дорога до джерел прикрашена стрічками та іконками від сотень приїжджих віруючих. Також місце приваблює туристів фантастичними краєвидами та чудовими пляжами. До 1981 року тут знаходилось село, яке і дало назву території, але тепер на його місці розлилась велична затока,  утворена водами Дністра.  Сучасна  Бакота – місце, де тілом і душею відчуваєш спокій.

Усім дуже сподобалася мандрівка. Мальовниче Поділля надовго залишить свій слід у наших серцях!

Copyrights ©2021 by ДНЗ "Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту"