Синій птах – казка про щастя

21 февраля 2019 - Администратор
Синій птах – казка про щастя

    Художні твори світової класики дають великі можливості для виховання духовно багатої особистості. На сьогоднішній день далеко не всі учні виявляють готовність знайомитися з творами мистецтва. Із розвитком комп'ютеризації і телебачення наше суспільство втрачає читача художньої літератури.

      Завданням зарубіжної літератури є вивчення кращих творів світового письменства, розвиток художнього смаку та навиків самостійного спілкування з творами світового мистецтва, вміння свідомо сприймати закладені в мистецтві слова духовні цінності, відстоювати їх у житті, спонукати до пошуку істини. Основною формою роботи на уроці зарубіжної літератури має бути дискусія. Спонукаючи думати учнів, ми розвиваємо критичне і логічне мислення, зв’язне мовлення, допомагаємо формувати свою позицію.

       Саме таке завдання ставила перед собою Боярчук Ірина Сергіївна під час проведення показового уроку зарубіжної літератури у групі №7 за професією «Машиніст тепловоза, електровоза. Слюсар з ремонту рухомого складу». Показовий урок проведено в рамках тижня суспільно-гуманітарних дисциплін. Тема уроку: «У пошуках щастя» -  за твором видатного бельгійського письменника М. Метерлінка «Синій птах». 

     Метою уроку було допомогти учням зрозуміти головну ідею твору, сприяти розкриттю змісту п’єси «Синій птах», створити умови для розкриття поняття «щастя», «справжні та уявні цінності» в розумінні М. Метерлінка, заохочувати до виховання емоційної чуйності, співпраці, формування ціннісних орієнтирів, світогляду учнів.

     Урок був насичений та цікавий. Для активізації навчальної діяльності учнів викладач використала такі прийоми, як бесіда, міні-диспут, метод передбачень, «мозковий штурм», захист учнями своїх карт мандрів та скрайб-сторінок, які сприяли розкриттю змісту твору на глибинному рівні, розвивали такі здібності учнів як аналітичне мислення, переказ та коментування драматичного твору. Весь матеріал уроку було подано у формі презентації з використанням паузи для релаксації із зображенням птахів синього кольору під музичний супровід звуків природи.

      Епіграфом до уроку були слова В. Короленка: «Людина створена для щастя, як птах для польоту». Ці слова спонукають задуматись, чим  насправді є щастя людини і де ж його шукати. У М. Метерлінка синій птах символізує щастя і непізнані таємниці життя, до яких завжди прагне людство. Драматург вірить, що людина зуміє розкрити таємниці природи і зробити життя щасливим.

Copyrights ©2021 by ДНЗ "Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту"