Театр — фрагмент життя

6 октября 2021 - Администратор
Театр — фрагмент життя

З метою популяризації української культури, ознайомленням учнів з традиціями свого народу, розвитком їх естетичних смаків та прищепленням любові до рідного краю була організована поїздка в Рівненський академічний український музично - драматичний театр. На чолі з класним керівником Наталією Поліщук, в поїздку вирушили учні груп №9. Для перегляду обрали драму «Земля» за мотивами однойменної повісті Ольги Кобилянської. Адже на уроках української літератури саме з вивчення творчості О. Кобилянської почали своє навчання другокурсники.

В основу повісті лягла подія, що сталася восени в 1894 році в селі Димці, де син селянина убив свого старшого брата, щоб самому дістати в спадщину батькову землю.

Земля завжди в ціні.  Вона годувальниця, що потребує виснажливої праці, і водночас споконвіку зміст життя наших предків. Та ціна, яку сплатить за шмат наділу Сава, буде надто високою. Щоб заволодіти землею, він пожертвує життям брата і візьме гріх на душу...

"Кругом нас - якась безодня, що її вирила доля, але тут, у наших серцях, вона найглибша"...

В автобіографічному нарисі «Про себе саму» Ольга Кобилянська  писала:

«Факти, що спонукали мене написати «Землю», правдиві. Особи майже всі до одної також із життя взяті. Я просто фізично терпіла під з'явиськом тих фактів, і коли писала — ох, як хвилями ридала!».

Драму поставив відомий рівнянам за постановками «Сорочинський ярмарок» та «Пошились  в дурні» режисер Олександр Олексюк.

Попри серйозність порушеної в українській літературі проблеми, п’єса не втрачає смаку інтриги.  У п’єсі переплітаються мотиви народних пісень з обрядовою поезією.  Яскраве музичне оформлення, цікаві характери героїв, неординарні ситуації та діалоги, динамічний сюжет ось вже понад півтора століття підтримають незгасаючий інтерес до п’єси.

Цікавою та дуже повчальною була вистава. Усі присутні в залі отримали масу задоволення від її перегляду та виявили бажання поїхати ще не один раз у театр.

Copyrights ©2021 by ДНЗ "Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту"