Турнір юних правознавців

21 ноября 2019 - Администратор
Турнір юних правознавців

     В ДНЗ «Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту»  триває тиждень права.

     Другого дня, 19 листопада, викладачем історії та основ правових знань Нижник О. В. було проведено турнір юних правознавців серед учнів другого курсу.

     Мета даного заходу – популяризація правових знань серед учнівської молоді; створення умов для реалізації та розвитку науково-дослідницьких, творчих здібностей учнів; розвиток вміння формувати та відстоювати власну думку.

     Очікування даного марафону правових знань супроводжувалося хвилюванням, азартом та передчуттям фіналу, оскільки головною нагородою у цьогорічному турнірі юних правознавців став кубок за І місце, який буде перехідним і започаткує традицію проведення змагань юних правознавців в ДНЗ «Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту» щорічно. 

     У складі команди групи 1 «Черговий стрілочного поста. Оператор поста централізації» брали участь: Швець Юлія (капітан команди), Палейчук Людмила, Кирилович Ірина, Леоновець Олег та Хлипа Марія. До складу команди групи 3 «Слюсар з ремонту рухомого складу» увійшли: Вишневський Максим (капітан команди), Мартиновський Остап, Гудима Олександр, Рудь Роман та Садовський Юрій. Команду учнів групи № 7 «Машиніст тепловоза, електровоза. Слюсар з ремонту рухомого складу» представляли Панчук Володимир (капітан команди), Косюк Денис, Смірнов Володимир, Пахольчук Анатолій та Голоднюк Владислав.

     Важливу роль у даному турнірі відігравали члени журі у складі: Шевчука Р. І. – директор училища, Боярчук І. С. – методист, Трало О. В. – заступник директора з НВЧ, Якубчик В. Р. – психолог, Гигар Л. Й – викладач історії, та Шевцова С. В – викладач іноземної мови. Саме вони мали слідкувати за дотриманням регламенту, змістовністю викладу, а також задавати питання юним правознавцям.

    Учасники команд впродовж тривалого часу працювали над пошуком відповідей на питання, які не мають однозначного вирішення у сучасній правничій науці та практиці, передбачають можливість декількох підходів до їх розв’язання. Питання стосувалися складних суспільних явищ та процесів, такі як: «булінг» та «мобінг», протидія торгівлі людьми, «білий хакінг», екологічна шкода тощо.

     Турнір складався із трьох боїв – форм командного змагання, що передбачали почергові виступи учасників команд в ролях Доповідача, Опонента та Рецензента.

      Уже після першого бою група № 3, будучи у роді  Доповідача задали ритму у змаганнях. Дискусію у вирішенні проблемного питання підтримали група1 у ролі Опонента та група 7 – у ролі Рецензента.

     Пристрасті вирували і в другому, і в третьому боях під час, яких учасники продемонстрували свою обізнаність суспільними явищами з правової точки зору.

     Щиро дякуємо нашим учням за плідну підготовку, за проведену пошуково-дослідницьку роботу. Кожні змагання мають своїх переможців. За результатами трьох боїв журі визначило призові місця:

І місце – група 3 – 28 балів;

ІІ місце – група 7 – 24 бали;

ІІІ місце – група 1 – 18 балів.

    Усі учасники отримали дипломи та солодкі подарунки. Вітаємо групу № 3 з отриманням кубка!

Copyrights ©2021 by ДНЗ "Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту"