Урок-тренінг «Вивчаємо свої права»

21 ноября 2019 - Администратор
Урок-тренінг «Вивчаємо свої права»

    20 листопада у групі № 5 «Слюсар-ремонтник. Слюсар з ремонту рухомого складу» ДНЗ «Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту» викладачем суспільних дисциплін Нижник О. В. та психологом училища Якубчик В. Р. в рамках тижня права було проведено бінарний урок у формі тренінгу на тему: «Вивчаємо свої права».

     Мета показового заняття – ознайомити учнів із їхніми правами та обов'язками, навчити вмінню захищати себе в разі порушення  прав; розвивати уміння молоді спілкуватися і підтримувати товариські стосунки у групі, культуру мовлення, допитливість, пам'ять; виховувати в учнів повагу до прав  оточуючих.

     Урок-тренінг розпочався з вправи «Скринька порушень», під час якої учні пригадали історії, в яких було порушено їхні права. Свої історії учні поклали до скриньки, з очікуванням знайти рішення, як запобігти подібним ситуаціям.

      Основний зміст уроку було присвячено ознайомленню учнів І курсу із текстом Загальної декларації прав людини. Викладач Нижник О. В. ознайомила учнів з історією створення цього документу, продемонструвала відео-сюжет «Декларація прав людини. Кожне слово оплачене жертвами», а також спільно з учнями озвучила статті декларації.

     Найцікавішою була практична частина уроку. Психолог Якубчик В. Р. під час проведення вправи «Порушення прав казкових героїв» разом з учнями пригадали сюжети відомих казок, а також проаналізували найчастіші види порушення прав на прикладі улюблених героїв.

     Родзинкою показового заняття стала вправа «Нитки», в  основі якої історія із життя однієї дитини, яка мала все: родину, дім, любов, освіту, права. І через одну помилку в житті раптом втратила все. Але все ж є надія….Яку ми всі повинні мати, яка допомагає жити. Під час цієї вправи учні спробували знайти відповідь на запитання: «Які ж умови необхідні кожній дитині для повноцінного життя та розвитку?»

     Насамкінець  у ході проведення вправи «Трансплантація серця» Якубчик В. Р. та Нижник О. В. надали можливість учням постати перед складним вибором – матеріальне становище чи життя людини?

    Після проведеного уроку ми з впевненістю можемо сказати, що наші учні знають свої права та володіють своїми обов`язками.

Copyrights ©2021 by ДНЗ "Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту"