Вікторина «Залізнична колія-зона підвищеної небезпеки»

5 февраля 2021 - Администратор
Вікторина  «Залізнична колія-зона підвищеної небезпеки»

У рамках місячника з охорони праці  у ДНЗ «Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту»  викладачем  Бойко Лідією Григорівною  була проведена вікторина  «Залізнична колія-зона підвищеної небезпеки».

        Головна мета заходу полягала у набутті учнями компетенцій, знань, умінь і навичок для здійснення професійної діяльності за спеціальністю, з урахуванням ризику виникнення техногенних аварій та небезпек, які можуть призвести до несприятливих наслідків на об’єктах залізниці, а також  формування відповідальності за особисту та колективну безпеку.

         Учні, під час навчання в училищі, отримують знання, вміння та навички вирішувати професійні завдання з обов’язковим урахуванням галузевих вимог щодо безпеки працівників в надзвичайних ситуаціях. Формуються мотивації посилення особистої відповідальності для отримання гарантованого рівня безпеки життя і здоров'я та запобігання нещасних випадків на залізниці. Питанням «охорони праці» на всіх підприємствах, особливо на залізниці, приділяється багато уваги.

Під час проведення вікторини відмічено, що в різних країнах світу трапляються десятки великих залізничних катастроф, у яких гинуть та дістають травми тисячі людей.

          З моменту появи людини на світ на кожному кроці на неї чатують багато небезпек. Ми впевнені в тому, що, якщо камінь і впаде, то на чужу голову. Тому ми безтурботно йдемо під стінами будинків, на карнизах яких висять величезні брили снігу, перебігаємо дорогу «перед носом» транспорту, що рухається… І всі впевнені в тому, що біда скоїться не з нами. У сучасному суспільстві дуже гостро стоїть проблема виживання людини. Через це необхідно знати засоби безпеки життєдіяльності. Після їх вивчення, а згодом використання, кожен природньо й мимоволі зробить персональну безпеку частиною свого життя. Приклад кожного допоможе іншим, адже ще древні говорили: «ВРЯТУЙСЯ САМ І НАВКОЛО ТЕБЕ ВРЯТУЮТЬСЯ ТИСЯЧІ».

        У вікторині брали участь дві команди: учні групи № 9 «Екстримали» і групи № 20 «Знавці».

        Конкурс №1. «Дорожній міні – практикум». Правильна назва дорожнього знаку. За 1 хвилину команди встановили відповідність у вигляді комбінації цифр і букв назви, зображених на малюнку 5-ти знаків, які можна побачити на залізниці. Оцінювання: 1 бал за вірну відповідь.

         Конкурс №2. Команди по черзі ставлять по 3 заздалегідь підготовлені запитання одна одній. Після відповіді суперників дають власний варіант відповіді. На обдумування – 20 секунд. За кожну правильну відповідь – 1 бал.

         Конкурс №3.  «ЕРУДИТ». Учасникам пропонується декілька запитань. Кожна правильна відповідь – 1 бал.

         Конкурс №4.  ГРА «ТАК - НІ» Уявна подорож залізницею: моделювання життєвих ситуацій; обговорення та спільне розв'язання проблемних питань, конкурсна програма, вправи, виховні ситуації тощо.

         Конкурс №5.  «ВАША ПОВЕДІНКА ПРИ ВИЯВЛЕННІ НЕЗНАЙОМОГО ПІДОЗРІЛОГО ПРЕДМЕТА».

         Переможцями стали: учні групи № 9 «Екстримали».

        Під час проведення вікторини учні закріпили знання і навички з безпечного ведення робіт, відповідального ставлення до збереження життя і здоров’я, як особистого, так і інших працівників.

 

Copyrights ©2021 by ДНЗ "Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту"