Доторкнулися до сторінок історії

24 февраля 2021 - Администратор
Доторкнулися до сторінок історії

24 лютого у рамках проведення тижня суспільно – гуманітарних дисциплін та з нагоди  відзначення 150-річчя від Дня народження Лесі Українки, за сприянням учнівського профспілкового комітету училища, учні групи №9 (класний керівник Поліщук Н.А.) та №12 (класний керівник Шевцова С.В.) відвідали Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки.

Музей української поетеси Лесі Українки у с. Колодяжному Ковельського району був відкритий 10 липня 1949 року в садибі, придбаній її батьком                     П.А. Косачем у 1868 році. З 1882 по 1907 рік тут з деякими перервами жила Леся Українка. У Колодяжному вона написала багато поетичних творів, які увійшли до скарбниці української та світової літератури.

У музеї учні ознайомились з науково-обґрунтованою експозицією, яка розкриває життєвий і творчий шлях Лесі Українки. Експозиція музею складається з двох частин – меморіальної і літературної, і розміщена у трьох приміщеннях. Меморіальна експозиція представлена у двох будинках: Лесиному будиночку – „Білому”, побудованому для старших дітей як літературне шале-флігель, і батьківському будинку – „Сірому”. Меморіальні будинки є пам’ятками історії, в них відтворено обстановку, яка була при житті Лесі Українки. Літературна експозиція розміщена в спеціальному приміщенні. У літературному музеї в чотирьох експозиційних залах зібрані документальні матеріали та експонати, які розповідають про життя і творчість Лесі Українки.

На території садиби в глибині саду встановлено бронзове погруддя Лесі Українки. За садибою – лісопарк, посаджений на честь 100-річчя від Дня народження письменниці, та криниця – Лесин кадуб.

Учням і викладачам було особливо трепетно доторкнутися до безцінних для історії та культури українського народу сторінок життєпису видатної української діячки Лариси Петрівни Косач – Квітки, а для нас усіх дуже рідної Лесі Українки.

Copyrights ©2021 by ДНЗ "Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту"