Бути медіаграмотним: десять необхідних компетентностей

18 февраля 2022 - Администратор
Бути медіаграмотним: десять необхідних компетентностей

Медіаграмотність – це набір компетентностей, необхідних для активної й усвідомленої  участі в житті медійного суспільства.
Наше повсякденне життя все більше зазнає впливу засобів масової інформації. Цей процес, у ході якого широкий спектр ЗМІ проникає в наш світ  все більше впливає на суспільство. Медіаграмотність починається з усвідомлення цього процесу та його наслідків.

Пропонуємо вам 10 компетентностей медіаграмотної особистості:
1. Розуміння все більшого впливу ЗМІ на суспільство.
Присутність ЗМІ в суспільстві обговорюється скрізь – від перукарських салонів до університетів, від інтернет-форумів до ток-шоу на телебаченні. Медіаграмотність – це досвід, обговорення та дискусія щодо тенденцій та наслідків визначної ознаки нашого часу – впливу ЗМІ на суспільство.
2. Розуміння того, як побудовані ЗМІ.
Велика частина медіаконтенту приходить до нас повністю сформованою. Газети, фільми й рекламні ролики «завершуються» після того, як ви їх побачили. Бути медіаграмотним – означає розуміти, як засоби масової інформації, які ви споживаєте, набувають своєї форми та як вибір цільової групи впливає на медіаформати та зміст та розуміти внутрішню логіку різних ЗМІ і як вона впливає на повідомлення, що передаються.
3. Розуміння того, як медіа забарвлюють реальність.
Засоби масової інформації завжди представляють реальність із певного погляду. Цей погляд часто виділяється, як-от у рекламі певного продукту чи у викритті несправедливості в документальному форматі. Але вона також може бути підсвідомою або прихованою. 
4. Використання обладнання, програмного забезпечення й додатків.
Бути технічно майстерними також означає вміти обмежити користувацькі ризики. Медіаграмотні люди купують захисні чохли для смартфонів, вибирають безпечні паролі, використовують безпечний перегляд і встановлюють додатки для захисту від крадіжки на свої планшети. Бути медіаграмотним – означає бути відкритим для використання нових засобів масової інформації, але також і не стати їхнім рабом. Це означає активно вивчати нові програми та технології, але не піддаватися на будь-яку нову рекламу; це означає також бути в змозі вимкнути свій телефон час від часу.
5. Орієнтація в медіасередовищі.
Багато працівників проводять у середньому чотири години свого робочого дня в інтернеті. Бути медіаграмотним – означає розбиратися в медіасередовищі. Наприклад, якщо у вас є комп’ютер із Windows, важливо знати, що ви можете вирізати таблицю, зроблену у Word, та вставити її у презентацію PowerPoint. Коли використовувати Google, а коли краще піти в бібліотеку? Коли розмістити повідомлення на Facebook, а коли на LinkedIn? Медіаграмотні люди досліджують можливості та розвивають навички, щоб оптимально рухатися в медіасередовищах.
6. Пошук та обробка інформації.
У сучасному інформаційному суспільстві ми завалені інформацією. Бути медіаграмотним – означає бути спроможним знайти те, що ви шукаєте, вибрати те, що вам потрібно, й визначити, наскільки надійною є ця інформація. А поряд із володінням ефективними стратегіями пошуку ви повинні вміти зберігати, повторно використовувати та поширювати інформацію. Бути медіаграмотним – це бути здатним оптимально використовувати відповідну інформацію, зберігаючи її розумно, й ділитися нею з іншими.
7. Створення контенту. 
Громадяни еволюціонували від споживачів до споживачів-виробників. Ми не просто дивимося телевізор пасивно, але реагуємо на те, що ми бачимо, у Twitter. Ми не просто йдемо в кіно, а й виставляємо свої власні відео на YouTube. Ми дізнаємося про світ не з книжок та енциклопедій, але й пишемо про нього у блогах та робимо свої внески у Вікіпедію. Теперішнє медіасуспільство вимагає нових навичок комунікації та презентації від своїх громадян. Ви повинні знати, як донести інформацію до вашої цільової аудиторії і які медіа є найбільш придатними, щоби передати ваше повідомлення. Також важливо, щоб дизайн вашого повідомлення був привабливим, тому що наше медіасуспільство є візуальним суспільством, у якому картинка варта тисячі слів. Бути медіаграмотним – означає бути спроможним створити функціональний і привабливий контент, щоб найкращим чином передати своє повідомлення цільовій аудиторії.
8. Використання соціальних мереж.
Теперішнє медіасуспільство – це мережеве суспільство. Ми перебуваємо в контакті з іншими в режимі 24/7 через електронну пошту, смартфони, онлайн-ігри й соціальні медіа. У цих мережах необхідна робота виконується за рахунок співпраці. Якщо ви виключені з цих мереж, ви багато можете пропустити. Тому повна участь у медійному суспільстві означає можливість оптимально використовувати соціальні мережі. 
Соціальні медіа не тільки приносять зв’язки та співпрацю, а й неправомірне використання та зловживання. Медіаграмотні люди знають, коли інші люди поводяться невідповідним чином, і можуть ефективно покласти цьому край. Також дуже важливо розуміти, як працюють соціальні мережі: як поєднати людей для створення речей у співпраці? Як зробити, щоб вас побачили й почули? Чим важливо поділитися? Як ви можете стежити за іншими людьми й підтримувати їх? 
9. Розмірковування про власне використання медіа.
Щоб оптимально використовувати можливості, надані засобами масової інформації, ви повинні бути в змозі задуматися про всі аспекти вашого власного використання ЗМІ. Що насправді впливає на вас? Що ви вимкнули (й чого вам не вистачає)? І як це вплине на ваш спосіб життя і, в кінцевому рахунку, на ваше щастя? Медіаграмотність – це розуміти своє застосування засобів масової інформації настільки, щоби ви могли зробити свідомий вибір для оптимізації власних медіадій.
10. Досягнення цілей за допомогою засобів масової інформації.
У сучасному медіасуспільстві практично неможливо досягнути особистих, соціальних, професійних або суспільних цілей без використання медіа хоча б у якийсь спосіб. А іноді медіа не потрібні взагалі. Власне, це і є те, що описує медіаграмотність: бути спроможним протистояти спокусі, уникнути сміття, вміти бачити крізь певні списки, проігнорувати рекламу, протистояти методам промивання мізків, плекати повільність та могти знайти кнопку виключення. Бути медіаграмотним – означає усвідомити свою власну мету, базовану на усвідомленій оцінці можливостей (і обмежень) медіа, ефективно використовувати медіа для своїх власних цілей. Унікальний власний спосіб, у який ви це робите, в кінцевому підсумку визначає вашу цифрову ідентичність.

Copyrights ©2021 by ДНЗ "Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту"