День вишиванки

19 мая 2023 - Администратор
День вишиванки

Третій четвер травня – Всесвітній день вишиванки – свято, яке має на меті зберегти народні традиції створення та носіння вишитого українського одягу. Організатори кажуть, що це проблема багатьох українців, бо мало хто знає історію і значення вишиванки, і чому її слід носити. За останні роки свято набуло масштабного рівня. В цей день в Україні та світі відбувається безліч подій. Люди одягають національний одяг та влаштовують святкування, танці, марші, конкурси.

Традиція святкування Дня вишиванки виникла ще у 2006 році. Ідея цього свята належить письменниці та журналістці Лесі Воронюк. Вона, тоді ще студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, запропонувала своїм однокурсникам та викладачам вибрати один день та усім разом одягти вишиванки на пари. Її надихнув одногрупник Ігор Житарюк, який завжди ходив на навчання у вишиванці.

Спочатку ідею дівчини підтримали лише кілька десятків студентів і викладачів. Незабаром свято розрослося до всеукраїнських масштабів. Уже у 2011 році був встановлений рекорд за кількістю людей у вишиванках в одному місці. На центральній площі Чернівців зібралося чотири тисячі людей у вишиванках. А зараз Всесвітній день вишиванки відзначають у понад 50 країнах світу.

У ДНЗ «Здолбунівське вище професійне училище зклізничного транспорту» працівники та здобувачі освіти долучилися до флешмобу «Одягни улюблену вишиванку». Дякуємо ЗСУ за ще один рік та кожному, хто працює на Перемогу.

 

 

 

 

 

 

Copyrights ©2021 by ДНЗ "Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту"