вчера в 13:33 - Администратор

14.10. 2024р  в межах реалізації Всесвітньої програми ментального здоров’я «Ти як?» у  Державному навчальному закладі  «Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту» разом з Центром Життєстійкості Здолбунівської громади був проведений тренінг для здобувачів освіти за професією «Машиніст тепловоза. Помічник машиніста електропоїзда. Слюсар з ремонту рухомого складу.»

Метою тренінгу є популяризація Всесвітньої програми ментального здоров’я «Ти як?»; навчання здобувачів освіти піклуватися про ментальне здоров’я та плекати власну стійкість.

   Ментальне здоров’я — це стан психічного добробуту, який дозволяє людині справлятися зі стресом, реалізовувати здібності, навчатися та працювати, робити внесок у життя своєї громади. 

Ментальне здоров’я є основним правом людини та невід’ємною частиною її загального фізичного стану. Психічний добробут — це основа індивідуальної та колективної здатності ухвалювати рішення, будувати стосунки та формувати світ. 

Як покращити ментальне здоров’я? Плекаючи свою психологічну стійкість.

        Психологічна стійкість — це здатність проживати випробування, зберігаючи, відновлюючи та плекаючи ментальне здоров’я, особистісну цілісність і соціальні зв’язки.

Виокремлюємо  п’ять компонентів формули психологічної стійкості:

Цінності. Це — сенси, які людина вільно обирає та які їй резонують. Цінності визначають те, як людина прагне жити та діяти попри різні життєві обставини

Ефективна дія. Незважаючи на труднощі, людина намагається з надією рухатися вперед. Ефективна дія — це дія, яка: 

·      пов’язана з цінностями людини; 

·      сфокусована на головних завданнях; 

·      виважена та мудра; 

·      реалізується разом з іншими людьми. 

Корисне мислення. Такий спосіб мислення допомагає скерувати увагу та дії в найбільш ефективне русло. Важливо пам’ятати, що людське мислення може бути позитивним і негативним. А відтак — можна навчитися вибирати корисні думки та змінювати нездорові переконання про себе та світ. 

Ефективна регуляція енергії та емоцій. Щоб проходити період випробувань, важливо дбати про достатній рівень енергії. Для цього варто: слідкувати за своїм станом, розумно планувати витрати енергії та вчасно і якісно відновлювати її запаси. Також треба вчитися регулювати свої емоції. 

Стосунки. Стосунки, в яких є відчуття безпеки, любові та прийняття, важливі на всіх етапах життя. Для плекання стійкості в часи випробувань потрібна взаємодія, підтримка, допомога одне одному та вміння керувати емоціями. 

Які щоденні звички допомагають покращити психологічну стійкість?

Дотримуйтесь режиму дня. Постарайтесь розпочинати і завершувати ваш день з простих ритуалів, як-от вмивання чи чашка чаю. Також корисно буде складати список справ на день. При цьому пам’ятайте, що цей список не повинен бути великим. Натомість він має включати перелік обов’язкових речей та ритуалів, які сприяють відновленню. 

Старайтесь регулярно рухатися. Оберіть те, що вам до душі, — прогулянка, танці, фітнес, йога чи інші фізичні вправи. Фізичні навантаження не повинні бути виснажливими. Натомість вони повинні бути систематичними.  

Лягайте спати вчасно. Знайдіть можливість подрімати вдень, якщо не мали повноцінного сну вночі через повітряну тривогу.

Відпочинок. Усвідомте, що відпочинок — така ж потреба людського організму, як харчування чи сон. Тому намагайтеся кожного дня виокремити час на відпочинок. Підберіть свій перелік ресурсних активностей, це може бути читання книг чи гра з домашнім улюбленцем. 

Цікавинкою тренінгу  було освоєння навичок розслаблення і самопізнання. Під час тренінгу були представлені різні техніки та вправи, які допоможуть здобувачам освіти підвищити свою психологічну стійкість.

Дякуюємо ЗСУ за можливість навчатися!

Copyrights ©2021 by ДНЗ "Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту"